tiistai 28. toukokuuta 2013

Lappajärvi-logosta, Lappajärven valttikorteista, ja kukkivista omenapuista


No niin, nyt on Lappajärvi-logo valittu! Erinäiset tiedotusvälineet ja Virtaa Lappajärvelle-hankkeen Facebook-sivu ovat jo tätä rummutelleetkin, mutta mainittakoon vielä kerran, että avoimen logosuunnittelukilpailun voitti Elina Ketola. Elina on kotoisin Lappajärven Itäkylästä ja asuu nykyisin Tampereella. Voittajalogon valitsi viime viikon maanantaina Virtaa Lappajärvelle-hankkeen ohjausryhmä, joka kävi lävitse kaikki 52 kisaan saapunutta logoehdotusta. Olipa muuten monta hyvää ehdotusta mukana! Elinan logo kuitenkin valikoitui voittajaksi nopeasti. Ohjausryhmässä keskustelimme siitä, millainen paikka Lappajärvi oikeasti on, ja mikä täällä on ainutlaatuista. No meillähän on vaikka mitä, mutta erityisiä valtteja ovat järven ja kauniin luonnon lisäksi turvallisuus ja tunnelmallisuus. Lappajärvi on hyvä ja rauhallinen paikka elää ja yrittää. Näitä Lappajärven piirteitä Elinan suunnittelema logo kuvasi ohjausryhmän mielestä kaikista parhaiten.


Nykyisin on yhä harvinaisempaa, että ihminen syntyy, opiskelee, työskentelee ja viettää eläkepäiviään yhdessä ja samassa paikassa. Elämä on hektisempää, opiskelut ja työt vievät paikkakunnalta toiselle, ja etätyöt ja uudenlaiset ammatit mahdollistavat monelle sen, ettei asuinpaikan valinta ole välttämättä enää täysin riippuvainen työpaikan sijainnista. Ihmiset arvostavat yhä enemmän asuinpaikassaan tietynlaista idyllisyyttä, viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä. Siksi meidänkin olisi hyvä ajatella Lappajärveä nimenomaan sellaisena asuinpaikkana, jonka ihminen tietoisesti valitsee itselleen. Meillä on hurjasti potentiaalia sellaiseksi paikkakunnaksi, jossa viihtyvät kuntalaisten lisäksi yhä enenevässä määrin lomalaiset ja matkailijat. Peruspalvelut meillä on kunnossa, harrastustoimintaa löytyy, ja yrittäjyys on arvossaan.

Lappajärvi on ollut jo jonkin aikaa muuttotappiokunta, ja ehkä yksi syy siihen on yleinen asenne. Liian helposti ajattelemme, ettei pienellä paikkakunnalla ole ihmiselle tarpeeksi tarjottavaa. Asenne pitäisi kääntää päälaelleen: nykyihmisen kiireisessä elämässä suurimmaksi valttikortiksi voi nousta rauhallisuus, tuttuus ja turvallisuus. Asennemuutos on itsestä kiinni: kun valitsee nähdä lähipiirissä hyviä asioita, ne muuttuvat aidosti elämää koskettavaksi todellisuudeksi. Asennemuutos on myös tarttuvaista sorttia. Kun uskallamme ajatella positiivisesti, muutkin korjaavat asennettaan.

Nyt on muuten oiva aika ihailla Lappajärvellä upeasti kukkivia omenapuita. Suosittelen kaikille hakeutumista kukkivan omenapuun juurelle. Ummista silmät hetkeksi, nauti ihanasta kukkien tuoksusta ja kuuntele mehiläisten ja kimalaisten pörinää. Yhdessä lappajärveläisessä omenapuussa on hurjasti elämää, jos sen ehtii kaiken kiireen keskellä huomata. Tällaisista pienistä palasista koostuu elämän kauneus. Jos omenapuuta ei löydy omasta pihasta, pyydä vaikka naapurilta oksa maljakkoon. 

1 kommentti:

  1. Olisi varmaan kannattanut tuokin logo tehdä vektorigrafiikkana ettei mene pikselimössöksi.

    VastaaPoista