perjantai 20. joulukuuta 2013

Vuoden verran Virtaa Lappajärvelle

Joulu kolkuttelee ovelle, vuosi 2013 lähestyy loppuaan. Onkin hyvä aika pohdiskella, mitä kaikkea Virtaa Lappajärvelle-hankkeen ensimmäiseen vuoteen on mahtunut, ja mitä tuleman pitää.

Kokonaisuudessaan kulunut vuosi on ollut tapahtumarikasta aikaa. Virtaa Lappajärvelle-hanke starttasi liikkeelle tämän vuoden maaliskuussa. Hankkeen vauhdikasta käynnistymistä helpotti lappajärveläisten yrittäjien ja yhdistysten oma aktiivisuus: hanketta oli odotettu jo monta vuotta, ja sen suunnittelussa mukanaolleet olivat jo valmiiksi sitoutuneita hankkeen tavoitteisiin. Keskustelukanavat olivat siis automaattisesti auki kaikkiin hankkeen kohderyhmiin. Tärkeää taustatyötäkin oli jo tehty runsaasti: hanketyöntekijä sai heti käsiinsä aiemmin tehtyjen kyselyiden tuloksia ja Virtaa Lappajärvelle-hankkeen tavoitteita sivuavien, aiempien hankkeiden raportteja. Niinpä alkuselvityksiin ei kulunut liikaa aikaa, vaan työ kohderyhmien kanssa päästiin aloittamaan heti.


Lappajärveläisten yrittäjien kanssa yhteistyö on toiminut erinomaisesti. Lappajärveläiset yrittäjät tukevat toisiaan ja ovat aidosti kiinnostuneita kotikuntamme kehittämisestä. Niin paikallinen yrittäjäjärjestö kuin yksittäisetkin yrittäjät ovat omalla panoksellaan helpottaneet hankkeen edistymistä. Yrittäjien kanssa on ollut inspiroivaa suunnitella ja toteuttaa erilaisia tapahtumia, joista viimeisin esimerkki oli yli 400 osallistujaa kerännyt Lappajärven Joulurieha Koskikievarissa. 


Lappajärven Jouluriehan tunnelmia 14.12.2013

Lappajärveläisten palveluyritysten asiakaspalveluosaamista on lähdetty kehittämään laajemmalla asiakaspalvelutempauksella. Kuntalaisten mielipiteitä lappajärveläisestä asiakaspalvelusta on kartoitettu netti- ja paperikyselyllä, ja Marco Bjurströmin ja Ritva Enäkosken tähdittämään asiakaspalveluseminaariin osallistui lähes 100 henkilöä. Keväällä 2014 käymme läpi yhdessä yrittäjien kanssa kuntalaisten palautetta ja kehitämme asiakaspalveluosaamista myös työpajatoiminnan kautta. 


Asiakaspalveluseminaari 26.11.2013   

Virtaa Lappajärvelle-hanke tulee järjestämään jatkoa "Pysyykö Lappajärven elinkeinoelämä pinnalla"-keskustelutilaisuudelle, jossa yrittäjät hahmottelivat erilaisia tulevaisuuskuvia ja lähtivät suunnittelemaan käytännön toimia lappajärveläisen elinkeinoelämän kehittämiseksi. Idea meteoriittijärven tehokkaammasta hyödyntämisestä matkailumarkkinoinnissa on jo saanut huomattavaa ilmaa siipiensä alle: Kraatterijärvi-teemasta tulemme varmasti kuulemaan lisää vuoden 2014 puolella.


Pienryhmä pui SWOT-analyysiä "Pysyykö Lappajärven elinkeinoelämä pinnalla?"-keskustelutilaisuudessa 6.8.2013

Lappajärveläiset yhdistykset ovat myös lähteneet innolla liikkeelle Virtaa Lappajärvelle-hankkeen toimintaan. Lappajärven Yhdistysten iltaan osallistui syyskuussa yli 50 henkilöä - jopa enemmän, kuin Kauhavan vastaavaan tilaisuuteen. Yhdistysten illassa keskusteltiin monesta yhdistyksiä koskettavasta aiheesta, mutta päällimmäiseksi kysymykseksi jäi nuorten houkuttelu yhdistystoiminnan pariin. 


Yhdistysten ilta veti Taavintuvan täyteen 26.9.2013

Seuraavia askelia on jo otettu yhdistysten nuorisoteeman osalta: torstaina 16.1.2014 klo 16 yhdistykset kokoontuvat uudelleen Taavintuvalle, ja tällä kertaa tarkoituksena on luoda avointa dialogia lappajärveläisten nuorten ja yhdistysten välille. Selvitetään siis, mitä nuoret toivovat, ja miten yhdistykset voisivat vastata nuorten toiveisiin. Hyvään alkuun on jo päästy, koska Lasten ja Nuorten Toimintaviikoilla lappajärveläisille yläaste- ja lukioikäisille tytöille järjestettiin teemailtoja MLL:n, 4H:n, kasvatusohjaajan ja Etsivä-Nuorisotyön toimesta. Onnistuneet tapahtumat osoittivat, että lapset ja nuoret lähtevät kyllä mukaan toimintaan, kun siitä tehdään mielekästä ja kiinnostavaa.


Lapsille järjestettiin puuhaa Tarvolan peuhapäivässä 28.7.2013

Yksi Virtaa Lappajärvelle-hankkeen keskeisimmistä tavoitteista on lappajärveläisen viestinnän kehittäminen. Tieto pitää saada kulkemaan. Tällä hetkellä yli 430 henkilöä seuraa Virtaa Lappajärvelle-hankkeen facebook-viestintää. Hankkeen facebook-sivulla tiedotetaan Lappajärven tapahtumista ja kuulumisista lähes päivittäin, ja facebook-viestinnän kattavuus on parhaimpina viikkoina yltänyt jopa lähelle tuhatta yksittäistä käyttäjää. Monet yhdistykset ja yrittäjät käyttävätkin hankefacebookia oman viestintänsä ohella. Kannustaisinkin lappajärveläisiä toimijoita lähestymään hankefacebookia vieläkin aktiivisemmin: Virtaa Lappajärvelle-facebook-sivu pyrkii tarjoamaan mahdollisimman kattavaa tietoa lappajärveläisista tapahtumista tasapuolisesti, ja omaa näkyvyyttä hankkeen facebookissa voi parantaa olemalla itse mahdollisimman aktiivinen hankkeen suuntaan.



Virtaa Lappajärvelle-hankkeen suurin haaste ensi vuodelle on Lappajärvi-info-nettisivuston kehittäminen ja sen lopullinen "läpilyöminen". Lappajärvi-info on tiedonjakofoorumi, jossa saavat nettinäkyvyyttä kaikki lappajärveläiset toimijat yrityksistä yhdistyksiin. Lappajärvi-infon tapahtumakalenteri ja Ilmoitukset-palsta tarjoavat kuntalaisille erinomaisen viestintäkanavan. Yrittäjistä koostuvan työryhmän kanssa suunniteltu Lappajärvi-info näki päivänvalon viime viikolla, ja monet yrittäjät ovatkin jo lähteneet käyttämään sivustoa tiedonjakokanavana. Koska nettisivusto on luonteeltaan interaktiivinen, on lappajärveläisten omalla aktiivisuudella huomattava merkitys sivuston tulevaisuudelle. Lappajärvi-info tulee lyömään itsensä läpi viestintävälineenä vain, jos lappajärveläiset toimijat lähtevät sitä itse aktiivisesti kasvattamaan ja kehittämään. Tämä koskee ensisijaisesti yrittäjiä ja yhdistyksiä, mutta myös yksittäisiä kuntalaisia. Tieto kulkee Lappajärvi-infossa vain, jos sitä sinne aktiivisesti syötetään. 

Vuosi 2014 on Lappajärvellä ja muualla Järviseudulla asumisen ja elämisen teemavuosi. Virtaa Lappajärvelle-hanke tulee pohtimaan lappajärveläiseen asumiseen ja elämiseen liittyviä kysymyksiä, ja tuottamaan Vetovoimainen Järviseutu-hankkeen kanssa asumisen ja elämisen teematapahtuman Lappajärven kesämarkkinoiden yhteyteen. Nyt on siis kaikkien lappajärveläisten toimijoiden hyvä alkaa pohtia Lappajärvellä asumiseen liittyviä voimatekijöitä: miten saamme houkuteltua lisää väkeä Lappajärvelle? Miksi täällä on hyvä asua? Miten voimme pitää kotiseudustamme parempaa huolta? Miten saamme palvelut säilymään? Virtaa Lappajärvelle-hanke tulee painottamaan omassa viestinnässään lappajärveläistä osaamista ja yritteliäisyyttä, sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta. Näitä Lappajärven historiasta tuttuja piirteitä tulee vaalia ja tuoda esiin entistä enemmän, nykypäivän kuntalaisia koskettavalla tavalla. Erityisesti hanketta kiinnostaa avoin dialogi eri-ikäisten kuntalaisten kanssa: mukaan kotikunnan puolestapuhumiseen pitää saada lapsia, nuoria, aikuisia ja iäkkäämpiäkin sukupolvia. Yhdessä olemme enemmän.


Virtaa Lappajärvelle-hanke kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitaan kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille Lappajärven ystäville Rauhallista Joulua ja Onnellista, Inspiroivaa Uutta Vuotta 2014!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti